bemutatkozás

KACSUKPATENT Európai Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft.
Telefon: (1)-785-5691, (20)-413-0341 Fax: (1)-785-8326
Iroda: Budapest, Üteg u. 11/a, 1139
E-mail: info@kacsukpatent.hu

Formatervezés

A formatervezési minta (vagy régebbi nevén ipari minta) a termékek külső formájának jogi oltalmát biztosítja. A termék tetszetős megjelenése, vagy egy újszerű design nagyban elősegítheti a piaci értékesítést, és komoly versenyelőnyt jelenthet a konkurencia termékeivel szemben. A termék külső formatervezése mögött adott esetben komoly és költséges iparművészeti tervezői munka állhat, amelynek másolásától, utánzásától fontos másokat eltiltani. Ebből kifolyólag célszerű az egyes termékek külső megjelenését külön jogi oltalomban - formatervezési mintaoltalomban - részesíteni.

A formatervezési mintaoltalom feltétele

Formatervezési mintaoltalomban részesülhet minden olyan külső megjelenés (design), amely világviszonylatban új és egyéni jellegű, vagyis mások korábbi formatervezéseitől kellő mértékben különbözik.

Európai formatervezési mintaoltalom

Igen fontos megemlíteni, hogy az egész Európai Unió területére egységes formatervezési mintaoltalom (registered community design) szerezhető az OHIM (magyarul: Belső Piaci Harmonizációs Hivatal) előtt indított eljárás keretében. A bejegyeztetési eljárás rendkívül gyors (1-2 hét), és már akár három európai célország esetén is olcsóbb, mint az egyes célországokban tett nemzeti formatervezési mintaoltalmi bejelentések költsége.

 
Oldalunk megfelel a XHTML 1.0 szabványnak. www.kacsukpatent.hu 2009. Compute Slovensko Sro.